Er bestaan nogal wat misvattingen over Lab grown diamanten en de verschillen met natuurlijk diamant. Sanjoya ziet Lab Grown als een nieuwe markt en niet als een markt die de markt voor natuurlijk diamant vervangt. Het begint bij een behoorlijk kennisniveau en middels deze website proberen wij duidelijkheid te verschaffen over zaken die onduidelijk zijn en of extra kennis behoeven. Juweliers en goudsmeden vormen richting eindconsumenten een eerste klankbord en introductie podium voor Lab Grown.
Is de kwaliteit van Lab Grown diamant minder dan die van Natuurlijk diamant?
Dat is onjuist. Lab diamanten zijn echte diamanten en hebben dezelfde chemische samenstelling als gedolven diamanten. Zelfs wanneer de twee ‘lab en natuurlijk diamant’ in een laboratorium naast elkaar worden gelegd zijn de stenen goed vergelijkbaar qua kwaliteit en nauwelijks van elkaar te onderscheiden.
Bij zowel natuurlijk als lab diamant verschilt de kwaliteit per gedoven of geproduceerde steen. Voor Sanjoya worden uitsluitend ruwe stenen van de hoogste kwaliteit geselecteerd. Het echte kwaliteitsverschil ontstaat door de bewerking, lees kloven, slijpen en polijsten van de ruwe diamanten. Lees voor meer info ‘Factoren die de prijs/kwaliteit verhouding van diamant bepalen’.
Is Lab Grown verkrijgbaar in alle soorten, maten, vormen en kleuren?
Theoretisch gezien kan een lab grown diamant zo groot worden gemaakt als de productiefaciliteit het toelaat. De fabrikant van Sanjoya werkt uitsluitend met de beste productie stenen. Alleen de mooiste en kwalitatief beste stenen worden geselecteerd voor slijpen en polijsten.
De vorm, eigenschappen en kwaliteit van de ruwe (lab grown) diamant en de kwaliteit van de slijper bepalen samen de kwaliteit en de mate van lichtreflectie van het eindproduct. Gesteld kan worden dat Lab Grown diamanten in nagenoeg dezelfde variaties beschikbaar zijn als natuurlijk diamant.
Ten aanzien van de kleur is er nog wel een weg te gaan. Productie van standaard kleuren en kleurloze stenen bij Lab diamant is geen probleem. Bij fancy kleuren (zoals …..) wordt nog niet het kwaliteitsniveau gehaald van de kleuren bij natuurlijk diamant. Zo zijn nog niet alle kleuren op topkwaliteit leverbaar in Lab Grown. Informeer op info@sanjoya.eu naar de mogelijkheden als u vragen heeft. Omdat bij een afwijkende gewenste kleur het risico op productieproblemen groter is dan bij Lab Grown ligt de kostprijs bij speciale kleuren ook hoger.
Is certificeren van een (lab grown) diamant belangrijk en noodzakelijk?
Voor meer zekerheid over de kleurechtheid, helderheid, grootte en de vorm is het noodzakelijk om een betrouwbaar certificaat aan te schaffen bij een aangekochte diamant. Sanjoya levert als service een gratis Sanjoya certificaat bij geleverde lab grown diamanten vanaf 0,50 Ct. Om de administratie behapbaar te houden levert Sanjoya D tot F kleur voor dezelfde prijs en is de Clarity graad VS1 en beter.
Als basis voor de Sanjoya certificering van Lab grown stenen wordt de strengste certificeringsnorm gebruikt van GIA. Mocht u of uw klant de voorkeur geven aan een standaard certificaat van GIA, AGS, HRD of IGI dan is dat tegen bijbetaling van € 100 mogelijk. In geval van externe certificering geven wij de voorkeur aan GIA als kwaliteitsnorm in de markt. Let wel dat externe Certificering over het algemeen leidt tot een langere levertijd als de steen niet eerder extern gecertificeerd werd. Bij het bepalen van uw voorkeuren op de Sanjoya.diamonds website kunt u zien welke gevolgen uw keuze hebben voor de levertijd.
Bij een goede certificering wordt in de gordel van de diamant een uniek identificeerbaar nummer geplaatst met een laser dat overeenkomt met het nummer dat op het afgegeven certificaat staat. In Lab grown diamanten met een grootte van 0,50Kt wordt gratis een uniek nummer geplaatst. Er is nog voldoende ruimte op de gordel om ook door een erkend certificeringsbureau een uniek nummer te laten plaatsen op de diamant.
Beschikbaarheid van diamant is mede afhankelijk van de wensen op het gebied van certificering. De aanschaf van een lab grown diamant zonder certificering is naar ons inzicht alleen verstandig als het de aanschaf van relatief kleinere diamanten betreft. Denk daarbij aan stenen van bijvoorbeeld die kleiner zijn dan 0.10 tot 0.540 Karaat. De kosten van certificering wegen bij stenen van die omvang niet op tegen de kostprijs van die lab grown stenen. De aanzienlijk hogere aankoopprijs bij natuurlijke stenen zorgt ervoor dat certificering van kleinere diamanten dan wel een goede overweging is.
Is de productie van Lab beter voor het milieu?
Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Lab diamant ecologisch gezien het milieu minder belast. De discussie heeft meerdere invalshoeken en op sommige van deze wordt onderstaand nader ingegaan:
De productie van Lab grown vereist absoluut gezien meer energie als die van natuurlijke energie, maar hier kleven diverse mitsen en maren aan. Als voor de productie van Lab grown bijvoorbeeld klimaatneutrale energie wordt gebruikt is Lab grown zonder meer beter voor het milieu;
Naast de gebruikte energiebron spelen andere factoren een rol. Denk daarbij aan de soort machines die voor productie worden gebruikt, of aan de extractiemethode (transfer van één of meerdere stoffen van een vaste of vloeibare fase naar een andere vloeibare fase).
Ook de landen waarin natuurlijke stenen worden gedolven en/of waarin lab grown stenen worden geproduceerd spelen een rol bij het mooier maken van de feiten. Aangezien enkele economieën zelfs (groten)deels afhankelijk zijn van de inkomstenstromen uit mining of productie zijn er tegenstrijdige belangen en is er tegenstrijdige data aangezien met onderzoeksdata wordt gegoocheld. Dit teneinde onderzoeksuitkomsten in landsbelang ten goede te laten komen. Zo dankt een land als Botswana een groot deel van zijn economische groei en welvaartsniveau aan mining van natuurlijk diamant. Vanzelfsprekend heeft Botswana een eigen belang bij de uitkomst van de ecologische discussie.
Idealiter geeft een certificaat weer hoe en waar een steen is geproduceerd of gedolven. Waar mogelijk wordt deze informatie verwerkt in door Sanjoya afgegeven certificaten en verstrekt het certificaat informatie over hoe Eco Friendly een certificaat is. Transparantie over het gehele traceerbare proces van productie tot uiteindelijke transport is daarbij ons streven.
Hoe herken je het verschil tussen Lab Grown en Natuurlijk diamant?
Alleen een expert met zeer goede uitrusting (zowel apparatuur als dossierkennis) is in staat om het verschil tussen de twee vast te stellen. Met het blote oog zijn verschillen niet vast te stellen, zelfs niet door een specialist. Bij zirkonia stenen kun je wel het verschil met het blote oog waarnemen.
Wat is het verschil tussen Lab Grown Diamant en Zirkonia?
Zirkonia wordt in de wandelgangen ook wel imitatie diamant genoemd. Alhoewel de optische eigenschappen voor de leek die van (Lab Grown) Diamant benaderen is de samenstelling van grondstoffen een compleet anders. Zelfs de beste slijper zal er niet in slagen om eenzelfde lichtreflexie te bereiken bij zirkonia. De prijs van zirkonia is een fractie van de prijs van Lab grown en komt al helemaal niet in de buurt van de met name van de prijs van natuurlijk diamant. Kenners zien direct het verschil tussen zirkonia enerzijds en Lab Grown en Natuurlijks diamant anderzijds.
Hoe reageren diamanten vervaardigt volgens Chemical Vapour Deposition (CVD) en High-Pressure, High Temperature (HPHT) op een diamant test?
CVD stenen testen altijd positief op een CVD test, bij HPHT stenen kan de test wel eens negatief uitvallen. Dit wordt veroorzaakt door de iets andere productiemethode.
Hoe ontwikkelt zich het prijsniveau van Lab grown diamant?
Het prijsniveau van Lab Grown ligt aanzienlijk lager dan van natuurlijk diamant. Afhankelijk van de grootte, vorm kleur en helderheid lopen prijsverschillen op tot 70%.
Indien de consument diamant als beleggingsobject overweegt raden wij aan om te investeren in natuurlijk diamant. Vanwege de schaarste behouden natuurlijke diamanten op termijn de waarde.
Due to scarcity, Natural diamonds retain their value over time. Door de massale productie van Lab bevindt de prijs van Lab grown Diamant zich in een neerwaartse spiraal. Op termijn worden de prijzen van Lab naar verwachting door het grote aanbod nog lager. Juist om die reden focust Sanjoya zich uitsluitend op grotere stenen met een perfecte kwaliteit.