De prijs/kwaliteit verhouding van diamant wordt bepaald door de vijf C’s te weten Colour (kleur), Clarity (helderheid), Carat (grootte) en Cut (vorm). Door de komst van Lab Grown wordt daar een vijfde C aan toegevoegd, namelijk Competiton (concurrentievermogen). Onderstaand een toelichting op deze vijf bepalende factoren.
Carat | Karaat
Karaat staat voor de grootte van een steen en lijkt de meest bepalende factor. Zo zou je denken ‘hoe groter de steen hoe duurder deze is’, maar de praktijk leert ons dat de andere drie factoren minstens net even belangrijk, zo niet belangrijker zijn voor de waarde/ prijsstelling van diamant. Wel kan gesteld worden dat bij gelijke ‘overige’ eigenschappen een grotere steen een grotere waarde heeft. Omdat grotere stenen zeldzamer zijn bij natuurlijk diamant is een twee keer zo grote steen met identieke eigenschappen, meer dan twee keer zoveel waard. Grappig genoeg is een diamant van 2 Karaat niet twee keer zo groot als een diamant van 1 Karaat.
Een leuk weetje: Het woord Carat is de Griekse en Arabische benaming voor een Johannes Broodboom. De zaden van deze boom werden in het verleden vanwege hun relatief constante gewicht gebruikt als contragewicht voor het wegen van goud, diamanten, edelstenen en parels. Deze inmiddels achterhaalde weeg-methode zorgde er na tal van andere ontwikkelingen voor dat sinds 1930 de naam Karaat als meeteenheid wordt gebruikt voor diamant.
Cut | Slijpvorm
Cut staat voor hoe een steen geslepen is. Een goed geslepen steen reflecteert het licht beter dan een slecht geslepen steen. De slijpvorm behelst Helderheid (hoeveelheid wit licht dat van het bovenste oppervlak weerkaatst), het vuur (fonkeling van kleuren) en schittering (lichtflitsen). Bij diamant is het slijpen feitelijk de enige factor waar de mens echt invloed op kan uitoefenen. Cut moet niet verward worden met de vorm van de steen.
De gradatie van slijpvorm varieert van Excellent, Very Good, Good tot Fair. Bij sommige certificaten wordt daar zelfs nog voor de allerbeste gradatie van slijpvorm Ideal aan toegevoegd. IDEAL tref je aan op zowel GIA als GCAL certificaten.
Colour | Kleur
Hoe witter en kleurlozer een diamant hoe hoger de waarde ervan is. Om deze reden is in de diamantindustrie een kleurenschaal ingevoerd die varieert van de Kleur D tot Z. Natuurlijke stenen met de kleuraanduiding D zijn zeer schaars, vandaar dat dit ook de hoogste prijs oplevert. Wat dat betreft is het ook verklaarbaar dat de prijs voor Lab Grown met de kleur D-F stukken lager lig. Het is simpelweg eenvoudiger om een steen met zo’n kleurgradatie te produceren dan er één op te graven in een diamantmijn.
Clarity | Zuiverheid
Bij het natuurlijke vormingsproces van een diamant kunnen door toedoen van enorme druk en hitte zowel onvolkomenheden als minerale onzuiverheden ontstaan in de kristalstructuur. Dit proces gebeurt bij natuurlijk diamant op grote diepte. De zuiverheidsgraad van een diamant wordt bepaalt door de mate van afwijkingen. De meest voorkomende soorten onzuiverheden/insluitsels bij diamanten zijn pluimen en kristallen. Diamant zonder afwijking is zeer schaars en daardoor ook uitermate kostbaar. De gradatieschaal waarop de zuiverheid wordt weergegeven gaat van FL/IF (zeer zuiver) tot I3 (onzuiver).
Competitie | Keuze tussen Natuurlijk & Lab Grown
Sanjoya voegt een vijfde C toe aan de standaard 4 C’s. De vijfde factor die van belang is voor de prijsstelling is of de steen van oorsprong ‘natuurlijk’ of ‘Lab grown’ is. De concurrerende prijs van Lab grown ligt structureel veel lager dan die van natuurlijk diamant. Sanjoya onderscheidt zich met een aanbod van kwalitatief zeer goede diamanten tegen zeer scherpe prijzen. Stel de eindconsument heeft voor aanschaf van een bijzonder sieraad met diamant een bepaald en wellicht beperkt budget in gedachte. Met het onderscheidende en concurrerende aanbod van Lab Grown is dan opeens de aanschaf van een veel grotere en wellicht ook kwalitatief betere steen dan mogelijk. De choice is yours, ‘natuurlijk of betaalbaar’. Om dit te kracht bij te zetten worden natuurlijke diamanten bij voorkeur gecertificeerd door GIA, welke certificeringsbureau bekend staat om de strengste certificeringsnorm. .
The keuze is aan u, 'Natuurlijk of Betaalbaar'.
Diamant en Vormen
In welke vormen zijn diamanten verkrijgbaar? De meest populaire diamantvormen zijn rond briljant, prinses, smaragd, ovaal, marquise, peer, kussen, hart, stralend en Asscher.